Selecteer een pagina

“Onze Trooster”

>>PDF<<

“Wanneer  de Trooster is gekomen.” – Johannes 15:26

Kleine kinderen hebben vaak behoefte aan troost. Iets doet jou verdriet en de volwassen mensen weten het niet, of denken, dat het niet de moeite waard is om je druk over te maken; dus troost niemand jou en je voelt je erg verdrietig. Soms proberen ze het wel en toch lijkt het jou niet te troosten. En soms heb je zelfs “geweigerd om getroost te worden”.
Wat een prachtige naam is dit voor de Heilige Geest: “De Trooster!” zo teder, zo vriendelijk, zo liefdevol. Wanneer Hij komt doet Hij Zijn naam eer aan en brengt liefdevolle troost, zelfs voor de kleine moeilijkheden van Zijn kleintjes.
Is Hij tot jou gekomen? Jouw hemelse Vader heeft beloofd de Heilige Geest te geven aan hen die Hem daarom vragen. Dus als je vraagt, zal Hij zeker geven. Vraag dan dat de Heilige Geest in jouw hart mag komen en daar altijd wonen.
Is Hij tot jou gekomen? Weet jij niet helemaal zeker of Hij wel gekomen is, of niet? De rest van dit vers vertelt jou hoe je dat kunt weten. Jezus zei: “Wanneer de Trooster is gekomen, zal Hij van Mij getuigen.” Dat betekent, Hij zal jou over Jezus vertellen; Hij zal gedachten van Jezus in jouw geest leggen en liefde tot Jezus in je hart en Hij zal je meer van Jezus laten zien en begrijpen dan je eerder deed. Als je over Hem denkt en blij bent over Hem te horen en probeert te handelen naar Zijn goedvinden, dan denk ik dat de Trooster is gekomen en dat Hij begonnen is van Jezus te getuigen in jou.
Is Hij tot jou gekomen? Dan zul je nooit zonder Trooster zijn, wat voor moeilijkheden er ook komen; als het kleine bronnen van ergernissen zijn of teleurstellingen, dan kan Hij jou de mooie kant ervan laten zien en jou geduldig maken, vol vertrouwen en gelukkig; als het grote moeilijkheden zijn, misschien ziekte of dat één of andere geliefde van jou wordt weggenomen, dan kan Hij jou toch nog zo troosten, dat jij je zult verbazen en voor de eerste keer zult ontdekken wat voor een zeer kostbare gave Hij is en wat een lieflijke vrede jouw verdriet tot zwijgen kan brengen “wanneer de Trooster is gekomen”.

“Voordat onze gezegende Verlosser
Zijn tedere, laatste vaarwel uitsprak,
Liet Hij ons een Gids, een Trooster na
Om bij ons te wonen.

En van Hem horen wij die tedere stem,
Zacht als de koelte van de avond,
Die elk gebrek beteugelt, die elke vrees kalmeert,
En spreekt van de hemel.”